Under Kevlaret har skapat en plats där killar kan prata om sådant som är svårt

Sex frågor till Mauri Liebendörfer som driver Under Kevlaret. 

1. Berätta om Under Kevlaret, vad gör ni?

Under Kevlaret är en ideell organisation som stöttar killar. Vi skapar en plats där killar kan prata om sånt som är svårt (eller bara ovant) att dela med kompisar och familj.

Själva rörelsen startade för 6 år sedan av Mårten Granlund. Nu har jag tagit över rodret för att lotsa och utveckla Under Kevlaret vidare.

2. När och hur förstod du att Under Kevlaret var något för dig?

Via Storebror.org som Navid Modiri driver kom jag i kontakt med Mårten och Under Kevlaret. När jag blev pappa till en son så kunde jag inte längre gömma mig. Jag var pappaledig ett halvår för 4,5 år sedan och då började jag leta. 

När jag hittade Under Kevlaret föll allt på plats och jag förstod att jag hade gömt saker inom mig. Jag är kille och jag hade lärt mig att det är så vi gör. Som liten var jag smart, det blev en roll att vara den där smarta killen, men jag dolde mina känslor.

Det som berörde mig mycket var att få göra den här resan i mig själv. Det jag har lärt mig är en gåva och nu kan jag få ge den gåvan vidare. Jag hade länge drömt om att få jobba med något som jag brinner för.

Det är samtalet och den inre processen jag gillar så mycket i Under Kevlaret. Det är inte så att allt är enkelt, men hos oss lär du känna dina känslor mer. Om jag utgår från mig själv så får jag ibland känslan att jag gömmer mig igen, men jag behärskar det och har lärt mig att lyssna mer på mig själv. 

Nu upplever jag mer av allt. Jag kan vara gladare, mer uttråkad eller det kan vara ilska som vill ut, då pratar jag med mig själv om det. Den sköna nu det är att känna sig stabil. Jag behärskar mer av mig och det ger en enorm trygghet.

3. Hur gör ni för att få killarna att öppna upp sig?

Via vår chatt försöker vi hitta en ingång till killarna och sänka tröskeln så samtalen blir enklare. Många unga lär sig att stänga allt inom sig. Vi måste inte börja med de tyngsta frågorna typ hur var din barndom? Här är allt rakt och helt anonymt. 

Vi har ett tydligt fokus på vad killarna kan vara intresserade av och vi pratar om det först. Det kan vara fotboll, teknik, motorintresse ja vad som. Den här nyfikenheten som vi hittar, den nystar vi vidare i. Hur känns den här känslan? Genom att få uppleva och känna hur det känns när de tänker på sitt intresse så är det lättare att släppa taget om sin egen mask och börja se saker med nya perspektiv.

Jag känner mig stolt över den kontakt vi har med killarna på chatten. Vi har öppet söndag till torsdag 20.00 -22.00 och det kan rädda livet på dem. Hos oss tas de på allvar. Här blir de lyssnade på och det ger en lättnad just för stunden. Vi ger nycklar till hur de själva kan öppna upp mer.

Vi har under årens lopp samlat på oss ett nätverk med följare i media bland annat Facebook, Instagram och YouTube och kommer framåt att vara mer på Tiktok så att de som behöver oss kan nå oss på fler ställen.

4. Varför valde ni Octany?

Vi letade och testade olika Crowdfunding-tjänster. Vi behövde ha en tjänst som bara fungerade löpande för att både ha månadsgivare men även engångsdonationer. Här hade ni en snygg lösning. 

Jag har jobbat mycket med hemsidor och visst kan vi sätta upp flera olika flöden, men så hittade vi Octany. Här behövde jag inte tänka så mycket helt enkelt. Det är klockrent och samlar allt på ett ställe och med olika sätt att ta emot pengar.

5. Vad är det bästa med Octany?

Det jag gillar bäst när jag tänker efter är nog att ni känns som något mer än en vanlig tjänst, ni känns personligare och mer nära. Jag värdesätter hjälpen jag fick av er när vi skulle igång. Jag känner att ni finns där och att jag kan få stöd när jag behöver.

6. Vad händer hos er framåt?

Vi kommer att hålla föreläsningar i skolor och hos idrottsföreningar om hur det är att vara kille. Just det här ämnet brukar vara intressant även för tjejerna. 

Främst är det föreläsningar för högstadiet och gymnasium men vi tänker oss även att under hösten hålla föreläsningar på universitet, socionomutbildningar osv.

Vi håller även på med en dokumentär om killars intressen där arbetsnamnet är "killar gör saker" Här vill vi samla in mer pengar, så här får gärna fler bidra via vår hemsida. Vi har börjat med en pilot; Killar kör bil. Håll utkik efter det i våra kanaler och på underkevlaret.se!

Intervjun med Mauri Liebendörfer gjordes hösten 2022.