Vanliga frågor och svar om betaltjänster och återkommande betalningar via gåva, donationer eller prenumerationer

Prenumerationer och betaltjänster

Hur kommer jag igång med att ta betalt återkommande (prenumerationer) för mitt affärsnätverk? 

Med Octany kan du ta emot återkommande betalningar till ditt affärsnätverk, sportklupp, medlemsförening eller intresseklubb. Följ dessa tre steg och sedan är du igång: 

1. Skapa prenumeration, sätt pris & koppla in betalning
2. Klipp in kod på er webbsida
3. Betalknappen är igång och tar emot nya kunder

Vad händer när ett kort går ut eller blir spärrat?

När en debitering misslyckas kommer Octany att försöka igen. Först efter någon dag, sedan efter en vecka. Lyckas vi inte debitera kortet kommer ett mail gå ut till kunden med en länk för att antingen fylla i sitt nya kortnummer, eller byta betalsätt.

Kan jag ta betalt månadsvis, årsvis eller per dag via återkommande betalningar i Octany?

Har du en tjänst eller produkt som kunder prenumererar på kan du nu enkelt ta betalt ta betalt återkommande, årsvis eller månadsvis eller per dag. Octany hanterar hela livscykeln för din kunds prenumeration och det är snabbt att komma igång på vilken webbsida som helst.

 

 

Hur lägger jag in Octanys betalknapp på min hemsida?

För prenumeration
I Octany skapar du en produkt som har ett fast pris. Det kan t.ex. vara Produkt Bas eller Produkt Premium. Varje produkt får en egen kod som du kan kopiera över och lägga in på din hemsida. Se ett exempel på knappen.

För donationer
I Octany skapar du en produkt, t.ex. Månadsgivare. Varje produkt får en egen kod som du kan kopiera över och lägga in på din hemsida. Koden förvandlas sedan till en widget/ruta. Se ett exempel på hur Octanys widget ser ut.

Du kan ha obegränsat antal knappar/widgets för att gruppera olika intäkter från olika kampanjer och källor.

Hur kopplar jag Octany till min bank?

Bakom kulisserna på Octany arbetar olika system som för över pengar mellan konton. 

Kort via Stripe
När en kund betalar med kort är det Stripe som pratar med kortnätverken (Visa, MasterCard m.fl) och för över pengar från kundens kort till ert konto på Stripe. Därefter skickar Stripe pengarna till ert bankkonto. Det tar ca 7 dagar från att kunden betalar till pengarna är på ert bankkonto.

Autogiro via Trustly
När en kund betalar med Autogiro hanterar Trustly överföringen genom att debitera kunden och föra över pengar till ert konto hos Trustly. En gång per vecka betalar sedan Trustly ut pengarna till ert bankkonto.

Swish
Swish tillhandahålls av er bank och där kommer pengarna direkt in på ert bankkonto automatiskt.

Faktura via Fortnox
Väljer ni att köra vanlig faktura via Fortnox kommer ert bankgiro stå på fakturan och varje individuell betalning kommer då in på ert bankkonto från Bankgirocentralen.

Ni kan också välja att använda Fortnox fakturatjänster där kunden betalar in till Fortnox istället. Då sköter Fortnox det automatiskt med OCR-nummer och skickar sedan vidare pengarna till ert bankkonto varje dag.

När ni börjar med Octany hjälper vi till hela vägen att koppla ihop tjänsterna så ni bara behöver logga in på Octany för att ha 100% kontroll över alla intäkter.

Vad innebär Monthly Recurring Revenue (MRR)

Månadsvis återkommande intäkter (MRR) är värdet av alla aktiva kunders prenumerationer. Det är ett sätt att normalisera alla dina återkommande intäktsströmmar och intervaller (månadsvis, halvårsvis, årsvis) till en enda siffra.

Hur beräknas MRR?
Säg att du har 15 kunder som betalar dig 100 kr per månad. Då används följande beräkning:

15 kunder * 100 kr/mån = 1500 kr MRR

När en kund betalar 1800 kr för ett år anpassar Octany värdet i uträkningen genom att ta 1800/12 = 150 kr ytterligare i MRR.

När debiteras kunden?

Octany tillämpar dynamisk debitering baserat på när kunden kom igång. En ny kund som kommer in 16 maj kommer debiteras den 16:e varje månad framöver.

Vad händer om någon blir kund på skottdagen den 29 februari? Våra tekniker har räknat med begränsningarna i den gregorianska kalendern och en kund som kommer in den 29 februari kommer året därpå att debiteras den 1 mars istället.
 

Fungerar Octany på alla webbsidor och mobiler?

Ja, Octany fungerar på alla skärmar och mobiler. Betalytan är responsiv och anpassar sig efter skärmarnas storlek. Du behöver inte längre missa en donation eller en ny medlem som vill börja prenumerera. Lägg enkelt till en Octany-betalknapp på vilken webbsida som helst (WordPress, Squarespace, Snowfire, Wix mfl.) och din kund kan sedan betala direkt för din tjänst via mobil, dator eller läsplatta.

Hur fungerar den automatiska faktureringen?

När en kund betalar med faktura skapar Octany automatiskt upp fakturan i Fortnox. Vid varje förnyelse skapas en ny faktura. Ni kan själva välja att t.ex. fakturan bara ska skapas i Fortnox och att ni manuellt skickar den från bokföringsprogrammet, eller att fakturan ska skickas automatiskt så fort den är skapad.

Fortnox erbjuder även en fakturaservice som innebär att de hanterar utskick, påminnelse och automatisk avprickning mot bankgirot. Rent praktiskt betyder det att er kund betalar in till Fortnox bankgiro och därefter betalar Fortnox till ert bankkonto.

På så sätt kan ni få ett helt automatiserat flöde.

Hur tar jag emot återkommande betalningar via Swish?

Första gången betalar kunden med Swish precis som vanligt. När det är dags att förnya prenumerationen skickar vi ut ett SMS med en betallänk. När kunden klickar på länken öppnas Swish-appen direkt.

Se mer om hur återkommande betalningar med Swish fungerar

Hur redovisar jag intäkter från Octany?

Octany mailar en veckorapport varje måndag. I rapporten får ni en Excelfil från varje betalkälla. Så t.ex. en fil för alla kortbetalningar, en fil för alla betalningar via Autogiro osv.

Filen är även uppdelad så ni kan redovisa återkommande intäkter separat från engångsbetalningar.

Kan jag pausa min kunds prenumeration under en tid?

I Octnays manöverbord kan du välja att sätta ned månadsinbetalningen för din kund till 0 kr. Då dras inga pengar från kunden till dess att du åter väljer att lägga tillbaka summan.

Behöver jag en inlösare eller en betalväxel för kortbetalningar?

Octany arbetar med Stripe som både är en betalväxel och inlösare. Här behövs inga krångliga avtal utan vi hjälper till att starta ett Stripe-konto och samma dag kan ni börja ta betalt med kort.

Donationer och återkommande betalning

Kan ett företag donera?

Företag kan ge en gåva eller bli månadsgivare, årsgivare eller ge dagligen. Octany skickar automatiskt ut underlag för bokföringen.

Vilka betalmedel kan användas vid en donation?

Donationer kan görs med kort, faktura eller via Swish. Månadsgivare kan betala automatiskt varje månad med kort eller digitalt autogiro via Mobilt Bank ID.

Ni bestämmer själva vilka betalsätt givare kan använda.

Är Octany en insamlingsplattform?

Ja, Octany är framtagen för er som vill samla in pengar till viktiga ändamål via donationer. Här 
får din organisation total översikt så att ni tillsammans enkelt kan ta hand om alla intäktströmmar på ett säkert och skalbart sätt.

Era givare väljer fritt hur de vill donera pengar. Vill de göra det en gång eller via återkommande donationer? Vill de betala med kort, Swish, eller Autogiro? 

Kan Octany kopplas ihop med mitt nuvarande system?

Ja, beroende vilket system du använder kan vi via ett s.k Rest API hämta och lämna information till ditt nuvarande system. Ni behöver alltså inte avsluta system som ni redan har och gillar. Det vi gör är att vi kopplar på och helt enkelt automatiserar flöden där det går.

Har Octany ett API för att hämta data?

Octany har ett REST API där ni kan hämta information för kunder, prenumerationer och ordrar. Vi utforskar även möjligheten att erbjuda webhooks för integration i realtid. Kontakta supporten om ni är intresserade av webhooks så återkommer vi.

Hur lägger jag in Octanys betalflöde för donationer på min webbsida?

Javisst, Octanys widget är enkelt att lägga in och fungerar på alla typer av webbsidor (Wordpress, Snowfire, Wix, Squarespace mfl). Vi skickar dig en kod som du eller den som ansvarar för webbsidan enkelt lägger in. Sedan är ni igång. 

Vill ni göra en djupare integration finns möjligheten att skicka in en referens och/eller ett referensnummer. På så sätt kan ni matcha en prenumeration med en order i ert system. Vi har även stöd för att skicka besökaren till en specifik URL efter ett genomfört köp. Kontakta oss så skickar vi ett exempel på hur det kan fungera.

Vad kostar Octany?

Octany kostar 2 900 kr/mån – har ni månadsintäkter under 
10 000 kr betalar ni endast 990 kr/mån. Vi har ingen bindningstid eller startkostnad. Omsätter ni mer än 3 miljoner per år? Kontakta oss för offert.

Hur kommer vi igång med Octany?

Kontakta oss och beskriv vilka typer av donationer ni vill ta emot och vilka betalsätt ni vill ha. Vi hjälper sedan er att komma igång med alla betalsätt samt mailar en kod som ni kan lägga in på er webbsida (en s.k "iframe"). När koden är inlagd kan ni börja ta emot donationer.

Powered by Snowfire